Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 15.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut ferske fokksnøflak i høyden.

Skredfarevurdering

Et lavtrykk passerer over Sør-Norge fredag-lørdag, mest sannsynlig sør for regionen. Det ventes snøfall i fjellet, men moderat vind det meste av dagen.
Det vil kunne dannes noen ferske fokksnøflak i leterreng. disse gir noe økt belastning på nedsnødd kantkorn der de finnes. Samtidig er temperaturen gunstig for stabilisering av flak fra de siste dagene.
Lenger ned i terrenget kan nedbøren komme del som regn, men snødekket her tåler sannsynligvis en del regn nå.

Over 1200 moh, dypere i snødekket finnes også eldre svake lag av kantkorn. Dette kan trolig fremdeles påvirkes enkelte steder som over rygger og topper der snødekket er tynt.

I løpet av kvelden vindøkning fra nordøst med økende snøtransport.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. mars 2024

I fjellet har det kommet tørr nysnø med en del vind fra sør til vest siste døgn. Det har lagt opp flak med fokksnø av varierende hardhet i terreng i le for vinden. Rygger og rabber en noe avblåst ned til eldre snø. Men lune formasjoner har ganske løs snø.
Onsdag kom det nedbør som regn og dels snø i lavereliggende områder, opp mot fjellet fuktig snø som tørket opp i natt.

Lengst ned mot fjorden er det bart eller bare flekkvis snø.

Det finnes eldre vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket. Krystallene er imidlertid avrundet og ligger mange steder under harde, bærende lag i snødekket. De eldre vedvarende svake lagene har trolig mistet noe av evnen som kritisk svakt lag i snødekket, men bør fremdeles tas med i betraktning.

Torsdag sørvest kuling og fersk vindtransportert snø mange steder i fjellet
Det er observert kantkorn og store rimkrystaller i overflaten, mange steder i regionen. Onsdag rakk disse å bli dekket av snø i flere områder, før nedbøren i lavere strøk ble ganske våt.

Fjellvær

Torsdag 14. mars 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 15. mars 2024

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Om kvelden nordøstlig frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS